tisdag, juni 20, 2006

De tre procenten som skiljer moroten från Markus

Igår var det budgetfullmäktige. Började kl 13 och höll på till runt kl 20. Kan berätta att det var väääldigt varmt... Det blev en bra debatt iaf, om än lite rörig. Skulle vara bra att dela upp debatten i olika ämnesområden, det tappar liksom lite stunsen när ngn gör ett intressant inlägg om en fråga och det sedan är några talare emellan om ett annat ämne innan svar leveras. Lovar att rätta till detta om jag får ta över ordförandeskapet efter valet, höhö : )

Mycket tal om enigheten i budgetarbetet. Anders I (c) gjorde en bra jämförelse "Markus Lund (dvs s-kommunalrådet), du och en morot har 97 procent genetisk likhet, men de sista tre procenten gör väldigt stor skillnad". Och visst är det så även i budgetarbetet. (s) hade köpt 25 av alliansens förslag (det är ju valår och då är det svårt att säga nej till något överhuvudtaget, det märks...) Men det var ändå viktiga frågor som skiljde blocken åt. Ex frågan om att låta kooperativ, föreningar och privata företag utföra kommunala tjänster. Där blev det en bra debatt som verkligen visade på vänsterns rädsla för valfrihet. Även alliansens förslag om att höja anslaget till samlingslokaler avslogs.

Ett utav de märkligare förslagen kom från vänstern som föreslog en översyn av chefsorganisationen med syfte att säga upp mellanchefer. Syster Karin frågade Mariann från vänstern om det innebar att de ville sparka enhetschefer inom omsorgen. För några andra mellanchefer finns ju faktiskt inte inom omsorgen. Och Mariann svarade - ja vad svarade hon egentligen? Hon verkade faktiskt inte kunna precisera vilka som skulle bort, utan det skulle "utredas". Suck.

En kul sak var att (s) äntligen sa ja till att friskolorna ska ha samma förutsättningar som kommunen att bedriva barnomsorg. Som vi har drivit den frågan! Nu har riksdagen bestämt detsamma, så (s) hade inte mycket annat att göra än att ändra sig. *nöjd på ett sådär lite skadeglatt sätt*

6 kommentarer:

Frida sa...

Heja! Friskolor är bra! Hoppas att du blir ordförande, tycker du hade smart idé där!

Emma sa...

Kul att läsa om fullmäktige! Tjusig bild förresten!

Anonym sa...

men gud vilken tråkig blogg du har karina, kan du inte skriva om något mer spännande typ att du kommer till stockholm och svirar?

fridakarolina sa...

Ahhhhh!!!! Ett nytt inlägg, härligt!!! :)
Själv har jag bloggtorka men har istället börjat skriva på min krönika, det är ju riktigt spännande! Vet inte om den är tillräckligt politisk bara...

Karina Helmersson sa...

Virvla: Läs inte då! : P

Anonym sa...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»