onsdag, juli 19, 2006

Sifferdebatten

Skrev just klart en text till Nybro Tidning som kommer här!

Sifferdebatten

Att förnya välfärden var Maud Olofssons budskap under Almedalsveckan. Attacken mot Göran Persson med samarbetspartners var tuff - arbetslösheten har ökat, välfärden urholkats och miljön försämrats under hans regeringstid. Och visst är det en dyster bild som målas upp av dagens Sverige: 150 000 unga är arbetslösa. Var femte familj tvingades söka socialbidrag förra året. En miljon människor går inte till jobbet trots att det är högkonjunktur. Sverige har fler förtidspensionärer än företagare.

Trots allt detta så anser vänsterkartellen att vi lever i den bästa av världar. Att ungdomsarbetslösheten inte är något stort problem, inte heller utslagningen och den låga andelen företagare.

Göran Persson å andra sidan fokuserar som vanligt på bidragssystemen när han talar välfärd. Han skräms med att en borgerlig valseger kommer att drabba arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer. Att skrämmas med högerspöket är beprövad socialdemokratisk retorik som tydligen ses som bästa väg för att klamra sig fast vid makten.

Välfärden kommer att debatteras flitigt under valrörelsen. Risken är att det kommer fastna i en diskussion om siffror och procentsatser, där den ena sidan säger att så många står utanför, medan den andra sidan säger si. Och däremellan glöms det viktiga bort – människorna som debatten handlar om och som Maud beskrev i sitt Almedalstal.
Persson har nu varit statsminister i mer än ett decennium och hans parti har haft makten 65 av de senaste 74 åren. Och det verkar faktiskt som att man har slagit sig till ro. Persson och hans kumpaner verkar vilja lyfta det som fungerar, blunda för det som är dåligt och förlita sig på högerspöket i debatten. Ska bli intressant att se om det verkligen räcker till den här valrörelsen.